У оквиру Европског програма CIVITAS 2020 који повезује европске градове који желе да унапреде и примене најновије методе и технологије у области урбане мобилности, директорка ЈУП План Шабац Милена Зиндовић је у мају 2017. као представник из Шапца учествовала у студијској посети Загребу на тему развоја бициклистичког саобраћаја. Шабац је једини град из Србије који је учествовао, а Загреб су посетили представници градова Гданск у Пољској, Единбург у Шкотској, Виниција у Украјни и Плоиести у Румунији.

Љубазни домаћини, представници Града Загреба, учесницима су презентовали развој бициклистичке инфраструктуре, али и планова и прописа који су морали бити прилагођени да би се омогућила реализација бициклистичких пројеката. Град Загреб у оквиру своје администрације има посебну радну групу, “Загребачку бициклистичку јединицу”, на челу са градоначелником г. Миланом Бандићем, која за циљ има развој и имплементацију бициклизма и циклотуризма у Загребу.

Учесници су имали прилику и да се сами провозају Загребом користећи сервис јавних бицикала, и уживо погледају реализоване и планиране бициклистичке пројекте. Издвајају се: централне градске улице са дељеним коловозом, тотем који број бициклисте на годишњем нивоу, пројекат Bike on Bus који повезује бициклистички саобраћај са јавним превозом и Zagreb Green way, пројекат зеленог бициклистичког коридора уз реку Саву.

Поред пројеката које развија и реализује Град Загреб, трећег дана посете презентована је и богата мрежа бисиклистички цивилних организација које на различите начине промовишу и развијају бициклизам у Загребу и Хрватској уопште.

Студијска посета била је сјајан начин да се размене искуства и идеје, на само са Загребом, већ са свим градовима који су учествовали. Тако смо сазнали да Единбург планира да у наредном периоду у 80% своје уличне мреже ограничи брзину кретања возила на 30 км/час, да Плоиести планира реформу система јавног превоза, као и да Гданск организује такмичење међу школама како би охрабрио децу да долазе у школу бициклом.

Погледајте вести о студијском посети и на порталима CIVITAS мреже и Eurocities програма.

Захваљујемо се домаћинима Даринки Југ, Мартину Лету и Хрвоју Вукову на сјајној организацији и посвећености.

Студијска посета Загребу

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *