У организацији Амбасаде Републике Француске, СКГО и Града Крагујевца, представници локалних самоуправа из Француске и Србије и привредни субјекти били су у прилици да разговарају о конкретним решењима као одговорима на потребе становника за урбаном мобилношћу, на семинару под називом “Локални развој и енергетска транзиција у саобраћају: дефинисање стратегије одрживе урбане мобилности на локалном нивоу“, одржаном 18. октобра  у хотелу “Шумарице“ у Крагујевцу.

У оквиру семинара, коме су присуствовали и представници ЈУП “План” Шабац, разговарало се о одрживим решењима за јавни превоз и урбану мобилност уопште, како на примерима из Србије (Крушевац, Крагујевац, Панчево, Шабац), тако и на примерима француских градова (Мец и Сирен). У оквиру другог панела семинара под називом “Обезбеђивање правилног спровођења глобалне стратегије на локалном нивоу: значај договарања и планирања”,  директорка ЈУП “План” Шабац, Милена Зиндовић, представила је искуства партиципативних процеса у урбанистичком планирању и пројектовању у Шапцу.

– Израда стратегије одрживе урбане мобилности – то значи наћи праву равнотежу између индивидуалних и колективних средстава превоза, обезбеђивања више простора за пешаке и немоторизована средства превоза, увек са циљем да се смањи емисија гасова са ефектом стаклене баште, што значи ревитализацију урбаних простора, повећање зелених површина – рекао је у уводном обраћању Никола Фај, отправник послова Амбасаде Француске.

 

Семинар о стратегији одрживе урбане мобилности у Крагујевцу

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *