Како треба да изгледа Шабац за 20 година? Место где ће се деца безбедно играти? Град где ће ваздух бити чист? Град где ћете пешака моћи да одете у куповину? Град са пуно зеленила и паркова? Град где се успешно послује?
У остваривању визије развоја града Шапца као чистијег, зеленијег и приступачнијег града, прилагођеног свим грађанима, један од најважнијих инструмената је План одрживе урбане мобилности којаи даје одговоре на питања на који начин се крећемо и превозимо кроз град, колико простора заузимају аутомобили, а колико пешаци и бициклисти, и да ли можемо грађанима да приближимо њихове свакодневне потребе?
План одрживе урбане мобилности подразумева интегративни приступ планирању, дефинише балансиран однос различитих видова саобраћаја и поставља основ за прелазак на одрживе начине транспорта. У оквиру напора Града Шапца да грађани, цивилно друштво и јавни сектор заједно учествују у доношењу свих важних стратешких планова, ова дебата представља први корак у партиципативном процесу израде Плана одрживе урбане мобилности за Шабац. Дискусија је прилике да грађане и стручну јавност Шапца упознамо са различитим добрим праксама и разменимо размишљања и искуства на тему примене принципа одрживе урбане мобилности у нашој земљи.

У дебати ће учествовати:

  • Јелена Николић, дипл.инж.арх, Градска управа Града Крушевца, која ће представити рад на Плану одрживе урбане мобилности Града Крушевца
  • Марко Гавриловић, дипл.инж.арх, удружење Вози улице, представиће предлоге за урбану мобилност у Шапцу
  • Александар Станојловић, аутор публикације Пешачке зоне у старим градским језгрима
  • Дениз Хоти, организације Connecting, представиће пројекат ReBike – паметни сервис за изнајмљивање бицикала

Модераторка дискусије: Милена Зиндовић, дипл.инж.арх, M.Arch., директорка ЈУП “План” Шабац

Најава: ШЛФ дебата о урбаној мобилности

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *